dilluns, 29 de juny del 2009

10.193 Escuma de mar, de Manel Joan i Arinyó

Aquesta novel·la la vaig adquirir a la Fira del Llibre de València, després de passar algunes hores amb l’autor a la caseta de Cento. Bé, la cosa és que era un dels pendents, i com sempre passa havia quedat arraconada per a l’estiu.
La novel·la narra el testimoni d’un ex-soldat republicà exiliat a França, Joaquín Mas Catalán, que va caure presoner de l’exèrcit alemany i fou deportat als camps de concentració de Mauthausen primer i Gusen després. Escuma de mar ens explicarà en primera persona el calvari que hagué de suportar aquest home al llarg de cinc anys de condemna. El mateix Joaquín va escriure les notes sobre la seua deportació, i coses de la vida, arribaren a les mans d’Arinyó que li ha donat, de manera magistral, forma de novel·la.
És una història que trenca el cor des de les primeres pàgines, on el lector quasi pot veure amb els seus ulls la crueltat amb què eren tractats els presoners als camps de treball –en realitat, camps de mort. En més d’una ocasió se’t salten les llàgrimes i se t’encongeix el cor, i en d'altres t’estremeixes pel terror i et bull la sang de ràbia.
No obstant tota la por, la crueltat i l’horror patits en uns cossos esquelètics i en unes ments plenes de desolació, Joaquín ens demostrarà que l’home és capaç de lluitar per la seva vida i per la seva llibertat.
De bell nou, una novel·la molt recomanable per al nivell de batxiller en els instituts.

4 comentaris:

Toni ha dit...

per a l'estiu!!

Francesc Mompó ha dit...

Què? Hem agafat l'estil concís de Natzari, eh?
Ps. Comences a semblar una "mallarenga"="totestiu".

una que bada pels núvols ha dit...

Carai, dur però pinta interessant! l'hauré de posar a la llista de llibres per l'estiu!

Unknown ha dit...

Quins promesa se fa en quest llibre ??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...