divendres, 13 de novembre del 2009

L'origen del terme biquini

El terme Bikini apareix per primera vegada per anomenar un dels atols que conformen les Illes Marshall, famós per les proves nuclears que s’hi dugueren a terme. Com a part dels Territoris de Prova de l’Oceà Pacífic, fou un dels llocs on es provaren més de 20 bombes atòmiques i d’hidrogen entre 1946 i 1958.
Aquesta paraula té el seu origen en el marshalés "Pik" que significa "superfície" i "Ni" que significa "coco".
No ve al cas d'aquest post però un poc de cultura mai està de sobra. Un atol és una illa de les mars tropicals, de forma més o menys circular, constituïda per esculls coral·lins que formen un cinyell al voltant d'una llacuna central d'aigua salada. Es forma quan un escull coral·lí creix al voltant d’una illa volcànica, la qual posteriorment s’enfonsa en l’oceà.
L’estilista francés Loius Réard presentà l’any 1946 per primera vegada en la seua col·lecció de vestits de bany, un de dos peces al que anomenà bikini, en honor a aquesta illa del Pacífic, possiblement per l'efecte explosiu que estava segur provocaria.
Dit açò, els termes monoquini, triquini o fins i tot burquini, s'haurien originat per un procediment completament antietimològic, propiciat per la relació semàntica de caràcter associatiu d’identificar la primera part de la paraula biquini amb el prefix llatí “bi” = dos.

5 comentaris:

Clidice ha dit...

mai hi havia pensat d'on venia, ja tens raó ja, una mica d'allò que abans se'n deia "cultura general" i ara es podria dir "cultura TP (Trivial Pursuit)" no fa gens de mal :) Bon cap de setmana! :)

Garbí24 ha dit...

Una gran alegria de saber que hem deixat enrrera les bombes nuclears de les bikini i que ara actualment els bikini ens guardin tantes "bombes" i de tant bon veure, que tot i ser perilloses no fan tant de mal com les altres.

assumpta ha dit...

En desconeixia l'orígen i mira, he agraït molt aquest post. Qui diu que en els blocs, no s'apren?
Bon cap de setmana, Mercè!
;)

Lluís Bosch ha dit...

Em sonava vagament aquest origen, però sempre agrada retrobar-lo ben documentat. Més val que aquestes illes es recordin per una peça de roba que no pas per una bomba.

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

Ho havia llegit i també que el seu creador no va trobar cap model que volguès posar-se'l. Va haver de ser una ballarina del casino de Paris.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...