dilluns, 23 de febrer del 2009

Cavaller sense espasa

En el segle XIX Lord Acton, hitoriador anglès, ja ho descrigué d'una manera sublim: “El poder corromp i el poder absolut corromp absolutament”.
La pel·lícula “Cavaller sense espasa” (èl títol original "Mr. Smith goes to Washington") de Frank Capra ens parla d'açò, de corrupció política, d’hòmens sense escrúpols, de manipulació... en definitiva, de la voracitat del poder. És un film de l’any 1939, però entre els seus valors destaca la seua atemporalitat. (No em toca parlar ací dels temps que corren).
Però en aquesta insaciable selva d’interessos creats i de senadors fastigosos, sobreviu un home honest, ingenu i generós, un Quixot de les causes perdudes: Jefferson Smith –magníficamnent interpretat per James Stewart– que lluitarà, fins l’esgotament, per defensar els seus ideals.
La pel·lícula desprén grans dosis d’humor i d’ironia, tant és així que hi ha algunes escenes que t’arranquen les riallades de ben endins.
Destaque l’escena en què el senyor Smith està al Senat parlant durant hores i hores per mantenir el seu torn de paraula segons l’article 5. 3 de la Constitució (americana, clar està). És molt divertit veure un James Stewart cansí i exhaust, i més encara les cares de fastigueig dels components de l’auditori.
I és que com diria el pare del protagonista: “No et perdes les meravelles que t’envolten”. Doncs això, si teniu oportunitat, no us la perdeu.
Finalment agrair a Toni Contelles, gran cinèfil, l'assessorament fílmic.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

ieeee eixe sóc jo!!! el Contelles, no l'Stewart, és clar.

Mercè ha dit...

Hahahaha, sí.
A veure si et millores.

Anònim ha dit...

Ara falte jo :)

Ja saps que és la meu pel·li preferida, de moment no hi ha cap que la supere.
Li deixarè a la senyo que indague el perquè de la qüestió.
Hi ha una altra, la que ocupa el segon lloc al rànquing: "Un hombre para la eternidad"
Demana-li-la a Toni.
Impressionant.
Molts besost Uenda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...