dissabte, 28 de juliol del 2012

El llibre de la setmana: Les mans de la deixebla, d'Anna Moner




LES MANS DE LA DEIXEBLA

Anna Moner
Ed. Bromera
Premi Enric Valor de Novel·la 2010

Per llegir amb els cinc sentits

Anna Moner ens retrata, amb la que és la seva primera novel·la, les misèries de l’individu per assolir la perfecció al temps que ens apropa a la naturalesa primigènia (no de bades una de les seves criatures comparteix amb la Rebeca de Cent anys de solitud l’obsessió de menjar terra).

Des de les primeres pàgines ens encomana la seva passió per l’anatomia i les practiques dutes a terme al segle XVIII per estudiar l’interior del cos humà. Una passió que, com ella mateixa confessa, naix de l’art i que amb treball d’experta cirurgiana li torna a l’art una nova obra, bescanviant el llenguatge pictòric pel de l’escriptura.

És impossible llegir aquest llibre i no sentir. Sentir què? Tot, perquè el llibre va ple de descripcions sinestèsiques: podem veure i palpar el dolor, assaborir la sang o compartir amb les mans el plaer dels ulls. No calen massa personatges quan ens acarem a una història tan apassionant com aquesta i Moner té suficient amb el triangle format per Fabrizzio Scarpa, Brunel·la i Zacaries. Una trama on passat i present s’uneixen, on sempre es difusa la frontera entre la vida i la mort, i on es donen la mà totes les oposicions inimaginables. Amb el remor de fons de clàssics com Frankestein, de Mary Shelley i El perfum, de Patrick Süskind.

El llibre de la setmana, per Mercè Climent
publicat en el Levante, 21/07/2012 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...