
divendres, 31 de desembre del 2010
dijous, 30 de desembre del 2010
PA NEGRE

Fou als Cinemes Babel, úniques sales on encara passen pel·lícules d’autor –eufemisme per a designar que no són comercials i per tant no tenen opció de formar part de la cartellera d’altres cinemes– i en versió original. He de dir és la primera pel·lícula que he vist en català a un cinema, símptoma de com va el nostre País.
Quina va ser la nostra sorpresa quan davall del títol PA NEGRE figurava el subtítol PAN NEGRO. Per sort a la petita sala on hi estaven se sentiren paraules de desaprovació. És clar, com que a València són molt liberals, van pensar que potser algú podia no entendre el català –perquè és evident que és força diferent d’un valencià que cada vegada més s’apropa al castellà– o que la llengua de l’imperi podia posar-se en perill amb actituds com aquestes –em referesc a passar una pel·lícula en la llengua del poble–així és que haguérem de veure tota la pel·lícula amb l’entrebanc dels subtítols. Em vaig sentir com els personatges de la pel·lícula que no eren prou dignes per menjar pa blanc i havien de conformar-se amb el pa sense sabor ni aroma, amb el pa sense ànima: amb el pa negre.
dimarts, 21 de desembre del 2010
EL BETLEM DE TIRISITI D'ALCOI
diumenge, 19 de desembre del 2010
30è PREMI DE NARRATIVA JUVENIL ENRIC VALOR







Com s’explica al blog de l’Editorial Bullent, Els papers àrabs mescla una antiga història de bruixeria perduda a través de segles i d’arxius amb les aventures actuals d’un grup de joves de Cocentaina i de Riba-roja. Ells rescataran aquella història i seguiran la pista d’una carta xifrada que parla d’un misteriós tresor àrab. Els joves aniran de viatge a Andorra i a Rialp, descobriran manuscrits àrabs amagats durant segles per les serres de Riba-roja i Vilamarxant, llegiran els versos de l’Espill de Jaume Roig i una nit màgica coneixeran el sabor de la por. Perseguits per estranys personatges, vigilats per un misteriós professor, entre nits de discoteca i excursions nocturnes a la serra aniran enamorant-se entre ells mentre resolen un misteri indesxifrable. Un misteri de papers àrabs i d’un tresor prohibit que no saben que és tan perillós com intens és el sabor del primer bes.

Ivan Carbonell Iglesias (València, 1979) és llicenciat en Filologia Catalana i també en Humanitats per la Universitat de València. És professor de català de secundària. Ha guanyat nombrosos premis en la modalitat de narrativa curta, com ara el Sambori universitari, el Felipe Ramis de la Vila Joiosa o els Premis Bancaixa-Universitat de València. Té publicades a l’editorial Tabarca La nit de la princesa i El secret del Mas de la Pedra amb què guanyà l’última edició del Premi de Narrativa Juvenil Ciutat de Torrent 2009. Amb Els papers àrabs Ivan Carbonell es consolida com un dels noms importants del nostre panorama literari.
dimecres, 15 de desembre del 2010
Presentació obres guanyadores dels VII Premis Bancaixa - Universitat de València d'Escriptura de Creació

Com ja vaig anunciar, ahir tenia lloc a la Facultat de Filologia de València la presentació de les obres premiades dels VII Premis Bancaixa – Universitat de València d’Escriptura de Creació.
Fou un acte senzill però ben organitzat i molt entranyable. Els guardonats anàrem recollint un a un el diploma commemoratiu i un bon grapat d’exemplars. He de dir que la Colección Náyade ha fet una joieta de llibre, a la il·lustració de la portada han volgut representar la temàtica dels dos contes que hi inclou (Las joyas de una vida i Temps d'oliva): un rellotge d’oli on suren dos anells. Ho trobe molt encertat. Ja vaig donar les gràcies en el meu discurs als del Grup Communico pel llibre quan encara no l’havia vist. Doncs ara encara més.

Els guanyadors –Luís Almenar, Francisco Javier Sahuquillo, Garikoitz Gómez, Hèctor Serra, Adrián Bellido i jo mateixa– vam poder llegir un fragment de les obres i, és clar, fer els agraïments oportuns. Em vaig emocionar molt quan llegia la dedicatòria que encapçala el meu conte: Aquest temps d’oliva és per als pares, per encomanar-me l’estima per la terra. A la sala hi era ma mare que vingué des d’Alcoi per acompanyar-me i d’alguna manera també sentia mon pare molt prop.
Com ja vaig dir allà, Temps d’oliva, que així és com es titula el meu relat, és un bocinet de la meva vida que he volgut rescatar de la cambra dels oblits. El record d’un temps en què als hiverns anàvem a fer olives, un treball dur i pesat, sí, però a canvi, la nostra terra roja ens regalava no només oli, també bons moments amb la família, maduresa i llibertat.
L’acte finalitzà amb la estrena del curtmetratge Atari de Ricardo Sánchez Sáez, premi de curtmetratge en 2009.
dilluns, 13 de desembre del 2010
Presentació obres guanyadores dels VII Premis Bancaixa - Universitat de València d'Escriptura de Creació
diumenge, 12 de desembre del 2010
DELIRIS DE LLUNA. NITS POÈTIQUES DE L'HORTA AL CAFE RO DE PUÇOL

Tinguérem oportunitat de xerrar amb amics i coneguts durant el sopar popular que precedia l’acte. Compartírem taula entre d'altres amb Vicent Penya, Mari Carme Sáez, Mari Carme Arnau, Alfons Navarret, Josep Lluís Abad i família... Després de conèixer l'Abad en el món virtual [Espai Claudàtor] vam tenir el plaer de fer-ho en persona.






divendres, 10 de desembre del 2010
3 VEUS, 1 LLENGUA: Bartomeu Fiol, Jordi Pàmias i Jaume Pérez Montaner

Jaume Pérez Montaner, amb el paper d'amfitrió, fou l’encarregat de presentar els poetes que hi intervindrien –poca presentació requerien tres grans espases com ells– a una sala a gom d’escriptors i d’amants de la poesia.
Bartomeu Fiol recità poemes de l’antologia Tot jo és una exageració (Edicions Proa, 1999). Jordi Pàmias escollí per a l’ocasió composicions dels poemaris Narcís i l’altre (Ed. Empúries, 2001), Terra Cansada (Ed. Perifèric, 2004) i La veu de l’àngel (Ed. Proa, 2009). Finalment Jaume Pérez Montaner, llegí poemes dels llibres La mirada ingènua (La Forest d’Arana, 1992), L’oblit (Edicions 62, 1993), Solatge (Ed. Perifèric, 2009), i d’altres esparsos com ara la composició creada per a la 1a edició de trobades gastronòmico-literàries: L’anguila literària.

Jordi Pàmias
Jaume Pérez Montaner
Tres poetes vinguts de les perifèries del nostre estimat país. Tres veus i una llengua. Tres poetes del temps.
divendres, 3 de desembre del 2010
Recital Poètic de Ramon Guillem a Silla


L’autor ens féu un recorregut per la seva obra escollint poemes de L’hivern Remot, Terra d’aigua, Solatge de sols, Maregassa, Celebració de la Mirada, Abisme i ocell... i fins i tot ens delectà amb un d'inèdit. I entrellaçada amb la veu del poeta, la música. La Coral Polifònica La Lírica de Silla interpretà Arriaga (L’Hivern Remot, 2001);


dijous, 2 de desembre del 2010
XORIÇOS GÜRTEL

dimecres, 1 de desembre del 2010
dimarts, 30 de novembre del 2010
Conte infantil: Companys peculiars

Sempre havia volgut tenir una mascota, sobretot ara que feia algun temps que la meva única companya era la solitud. No acabava de decidir-me, així és que l’atzar va propiciar l’encontre. Va ser al Carrer dels Àlbers. Escarbotava amb insistència dins d’un contenidor amb l’esperança de trobar quelcom per emplenar el buit dolorós de l’estómac. Tot era pell i ossos, i quan em vaig capbussar a les seves ninetes només vaig poder trobar tristesa. Solament em va caldre un «pst, pst» perquè em seguira fins a casa.
dilluns, 29 de novembre del 2010
RAMON GUILLEM: RECITAL POÈTIC A SILLA
dijous, 25 de novembre del 2010
GUERRA I LITERATURA AMB TONI CUCARELLA I ANTONI VIVES



La conclusió i el punt comú d’ambdós novel·listes jo crec que rau en la importància de recuperar la memòria i entendre la veritat per poder avançar com a poble, un poble que quedà greument ferit, quasi agonitzant, per la repressió franquista.
dissabte, 20 de novembre del 2010
ROMANÇ DE CILETA DE MIQUEL GIL (VIDEOCLIP)
dilluns, 15 de novembre del 2010
Escrit per al Bolet Literari

diumenge, 14 de novembre del 2010
CARLES PASTOR AL CASAL JAUME I DE CATARROJA

Com sempre, l’amfitrió del local Raimon Guillén ens presentà l’artista convidat que ens delectà amb un bon grapat de cançons de l’últim disc publicat: La noia del nord i també unes quantes inèdites del disc que està preparant de poetes valencians contemporanis.
dilluns, 8 de novembre del 2010
BOLET LITERARI A CA LES SENYORETES (OTOS)
Al voltant d’una inacabable taula s’assegueren primeres espases i joves promeses de la literatura catalana per menjar l’exquisit menú elaborat per Assumpció Olivares. Per rigorós ordre alfabètic de cognom: Pep Albinyana, Manel Alonso, Lluís Alpera, Mari Carme Arnau, Vicent Belda, Berna Blanch, Ivan Brull, Núria Cadenes, Àngel Cano, Lorena Cayuela, Mercè Climent, Francesc Collado, Toni Cucarella, Albert Forment, Ramon Guillem, Joan-Carles Martí, Francesc Mompó, Eusebi Morales, Alfons Navarret, Joan Olivares, Teresa Pasqual, Vicent Penya, Jaume Pérez Muntaner, Isabel Robles, Lluís Roda, Mari Carme Sáez i Encarna Sant-Celoni.
+017.jpg)
Després de dinar eixírem a la terrassa per meravellar-nos amb les vistes al Benicadell i fer-nos la foto de grup. Després dels cafés Francesc Mompó ens explicà com nasqué la idea de combinar menges i lletres: una xerrada amb Ramon Guillem, un estaria bé quedar per menjar un all-i-pebre, per que no li ho diguem a algú més, no estaria mal fer una petita composició al voltant del plat principal... i una cosa dugúe a l'altra i vés per on Otos aquell dia es convertia en capital literària del País Valencià.
+110.jpg)
En acabant el pintor Jordi Albinyana ens parlava un poc de l’últim llibre d’artista que ha creat, amb els seus dibuixos i un text de Pep Albinyana (nosaltres adquirírem un). Durant tota la vetlada hi havia una exposició seva on es podia veure la trajectòria del artista.
+202.jpg)
+002.jpg)
Literatura, pintura, cuina... Faltava com no la música. Així que l’acte el tancava el cantant Carles Pastor amb algunes cançons del disc que està preparant de poetes valencians actuals (nou d’ells estaven presents aquest dia). Carles posà veu i música a poemes de Teresa Pasqual, Ramon Guillem, Manel Alonso, Jaume Pérez Muntaner, Berna Blanch i Francesc Mompó.
+213.jpg)
A poc a poc la gent anà acomiadant-se, la nit anava caient i a molts els quedaven molts quilòmetres de tornada.
dijous, 4 de novembre del 2010
Xerrada de Manel Alonso al col·legi Ausiàs March d'Aldaia



Des d’ací vull donar el meu agraïment a les professores de 4t i 5é i a la directora per l’acolliment magnífic, en especial a Anna Eloïna Alfonso que ha estat una gran amfitriona.
dimecres, 3 de novembre del 2010
LIPDUB PER LA INDEPENDÈNCIA.
dilluns, 1 de novembre del 2010
51è Aplec del Puig
+012.jpg)
Ahir, dia 31 d’octubre, tenia lloc el 51è Aplec del Puig, i des del matí i fins a la vesprada se succeïren parlaments polítics, activitats lúdiques i culturals, tallers per a la xicalla, actuacions de dolçainers i tabalers, concerts i àpats populars.
+022.jpg)
Al llarg del dia estiguérem pujant i baixant la muntanyeta: esmorzàrem dalt amb la gent del PSAN i dinàrem baix amb la gent del BLOC de Torrent i Silla; saludàrem molts amics en tots dos llocs; el castellà no s’escoltava en cap lloc i amb tota llibertat alçàrem quatre dits quan escoltàrem la Muixeranga. I és que per damunt de tot era un dia festiu per a tothom. Francesc i jo vam estar signant llibres a la caseta d’Els llibres de Sento; com sempre amfitrió excels on hi haja; i compartint paradeta amb l’escriptor Manel Alonso i la seua familia.
+018.jpg)
+007.jpg)
diumenge, 31 d’octubre del 2010
Presentació "El secret del Mas de la Pedra", d'Ivan Carbonell a Cocentaina
+001.jpg)
+005.jpg)
+035.jpg)
+055.jpg)
+006.jpg)