Rubén Luzón en Escriptors al terrat. Abril 2010. from Mercè Climent on Vimeo.
divendres, 30 d’abril del 2010
RUBÉN LUZÓN ENS CANTA ELS SEUS VERSOS
ESCRIPTORS AL TERRAT: PERE JOAN MARTORELL I RUBÉN LUZÓN
+034.jpg)
+018.jpg)
+020.jpg)
+019.jpg)
Malgrat que Carod-Rovira feia una conferència a la mateixa hora en la planta baixa de l'edifici i aclaparava molt de públic, el terrat estava ple a gom d'amics, coneguts i gent de la ploma, en el bon sentit de l'expressió.
+031.jpg)
+056.jpg)
+082.jpg)
dilluns, 26 d’abril del 2010
Contes i poemes que vénen de Mèxic







diumenge, 25 d’abril del 2010
25 D'ABRIL DE 2010: 303 ANYS DE RESISTÈNCIA
+038.jpg)
La manifestació festiva i lúdica (encara que canal 9 s’entestarà a buscar qualsevol aldarull puntual per dir que som violents) ha estat la més multitudinària mobilització dels darrers anys al País Valencià. Càlculs bastant fiables alfarrassen al voltant de 50.000 persones. Evidentment, no són els mitjans de comunicació al servei del poder establert de Camps i Rita.
+024.jpg)
Sindicats, partits progressistes, associacions i entitats culturals i socials. Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Endavant, Ca Revolta, Salvem el Cabanyal, Col·lectiu No a la Corrupció, Societat Coral el Micalet, Xúquer Viu, Associació d'Actors i Actrius Professionals, CCOO PV, Intersindical Valenciana, UGT PV, la Plataforma Cívica per la Transparència i Pluralitat de Canal 9, Amics i Amigues de la Universitat Catalana de Prada.
+032.jpg)
+065.jpg)
Tots passejàrem pels carrers de València en un recorregut que s’iniciava a les 18.00 en la Plaça de Sant Agustí, i seguia per Sant Vicent, la Plaça de l’Ajuntament, Carrer Barques, la Pau fins arribar a la Plaça de la Reina. Allà Toni Gisbert, d’ACPV ens convidava a endinsar-nos a tots els presents en la massa de gent, veus, música i banderes.
+077.jpg)
Amuntegats, però contents i amb l’esperança renovada escoltàrem el manifest que llegí l’actor Toni Agustí, de l’Associació d'actors i actrius professionals. Fórem, som i serem! La muixeranga es tornava a escoltar al cap-i-casal, molt a pesar dels seus governants.
+071.jpg)
Per acabar d’arrodonir la nostra festa, a les 21.00 al Pàrquing del Campus de Tarongers tenia lloc el concert amb els grups Reincidentes, Orxata Sound System, Eina, Oprimits i Kòdul.
Manifestació 25 abril from Mercè Climent on Vimeo.
divendres, 23 d’abril del 2010
PRESENTACIÓ PREMIS OCTUBRE I NOVETATS EDITORIAL 3i4 AL CENTRE OCTUBRE DE VALÈNCIA
- Poesia: S'acosta el mar, de Carles Duarte i Montserrat; Marlí, de Jacint Sala (Premi Festa d'Elx); Sema, de Jordi Mas (XXIX Premi de poesia Senyoriu d'Ausiàs March); Col·lisions, de Lluís Calvo (Premi Octubre Vicent Andrés de Poesia).
- Novel·les: Els ulls del gos, de Joaquim G. Caturla (Premi Antoni Bru de Narrativa); Andròmines, de Rafa Gomar (Premi Andròmina de Narrativa); El crit de maig, de Rafa Escobar.
- Teatre: Dones, dones, dones de Manolo Molins (Premi Octubre de Teatre)
- Assaig: Franco contra Flash Gordon, de Vicent Sanchis (Premi Joan Fuster d'Assaig) i La vulgaritat i altres tribulacions dels nostres dies (6 aproximacions al present), d'Enric Balaguer.
- Traduccions: Teatre Bòrgia II (Lucrècia Borja, de Victor Huga. Borja, de Pietro Cossa) traduïda per Joan Iborra i Vicent Riera i el Grup de traducció italià-català de la llicenciatura de Filologia Italiana, Universitat de València, dirigida per Júlia Benavent; Cartes sobre Suència, Noruega i Dinamarca, de Mary Wollstonecraft i traduïda al català per Òscar Sabata i Teixidó; i l'antologia poètica Esfera, d'Orides Fontilla i traduïda al català per Joan Navarro.
Alguns moments de l'acte:
Joan Garí
Joan Navarro
Joan Iborra
Manolo Molins
+022.jpg)
+026.jpg)
+003.jpg)
dimarts, 20 d’abril del 2010
Presentació El desenllaç, de Lourdes Boïgues
.bmp)
+001.jpg)
A continuació vaig fer una semblança de Lourdes Boïgues, on destacaria el fet que Boïgues té quasi tants premis com novel·les publicades. Alguns d’ells són el Premi Carmesina de Literatura Infantil amb La taverna del bandoler; el Premi Enric Valor de literatura juvenil amb El secret de Caterina Cremec, el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre amb La mascota que no existia; i, com ja he dit, el Premi Benvingut Oliver de narrativa juvenil amb El desenllaç. Altres obres publicades per l’autora són Estel estel·lar, Una iguana al monestir i els contes El mosquit Aristòtil o Viatgers.
Alguns aspectes que li donen solatge, d’això que en diríem valors educatius i formatius per al jovent, són:
- És una novel·la plena d’història –la de finals del segle xv i principis del xvi–, amb moltes referències a fets reals com l’expulsió dels jueus en l’any 1492, l’expulsió dels moriscos en 1609 o les onades de pesta que sacsejaren la població de València en 1508 i 1519.
- És una novel·la plena de costums, ja que l’autora ens mostra com les cultures jueva i musulmana han intentant i intenten encara conviure amb harmonia amb la cristiana.
- I també és una novel·la plena de literatura, perquè a banda d’haver sabut crear bellesa amb el llenguatge, una manera molt senzilla de definir literatura, el llibre està replet de referències literàries i més encara, la vida i l’obra dels poetes catalans medievals Ausiàs March i Lluís Vives tindran important rellevància en l’explicació dels fets.
Tot encabit en una història perfectament travada i ben estructurada, amb un tremp literari de moltíssima dignitat, un ritme narratiu àgil i fresc i adobada amb una bona dosi d'humor. Les dues trames que transcorren en paral·lel estan plenes d’acció i enganxen fàcilment el lector, qui es veu impel·lit a resseguir els fets fins al desenllaç (mai millor dit); la qual cosa proporcionarà una agradable estona de lectura.
Lourdes Boïgues ens explicà com nasqué la idea del seu últim llibre, de les ganes que tenia de fer una història d'intriga on tota una nissaga familiar en fora la protagonista, sense oblidar mai adobar-ho amb amor i humor. També ens parlà de la tasca importantíssima de documentació que ha dut a terme. Finalment, deixà ben clar que no és una obra únicament per a un públic jovent, ja que ella només veia un públic model, aquell que s'estima la literatura i té ganes d'aprendre.
L'acte acabà amb la signatura d'exemplars per part de l'autora.
diumenge, 18 d’abril del 2010
RAMON GUILLEM. 30 ANYS DE POEMES.
+023.jpg)
Francesc Mompó trencava el silenci de la sala amb una semblança del poeta catarrogí i la lectura d’un dels seus poemes: No res. Com ell sentencià i com els que l’hem llegit ho pensem: parlar de Ramon Guillem és ineludiblement parlar de poesia, perquè Ramon Guillem és poesia.
+006.jpg)
+019.jpg)
+025.jpg)
+029.jpg)
+034.jpg)
+004.jpg)
divendres, 16 d’abril del 2010
PER RIURE...

A casa la utilitzaven sovint:
–Contes més mentides que Alenes...
No sé per què però només pronunciàvem la primera part, de tal manera que jo vaig arribar a creure que Alenes fou un personatge mític que havia contat moltes mentides. Per a més inri la meva ment l’havia ubicat en l'època de l’Antiga Grècia o una cosa així.
Vaig anar creixent i Alenes de tant en tant tornava a aparèixer quan volia dir que algú era un mentider.
Un bon dia, farà només tres o quatre anys, xerrant amb Francesc va i em desmunta el mite d’Alenes i en plena conversa diu la frase tota sencera:
–Conta més mentides que alena i alena més que un porc.
En primer lloc Alenes s’havia convertit en Alena. Mmmh... estrany. I després... què era això d'utilitzar un porc com a símil de persona que conta mentides? Que jo sabera els porcs mai no n’han dit, de mentides; ni de res.
Em vaig quedar pensant i li dic tota convençuda:
-I per què més que un porc?
dimecres, 14 d’abril del 2010
MICROCONTE CONCURS SANT JORDI

dimarts, 13 d’abril del 2010
RAMON GUILLEM: 30 ANYS DE POEMES

Qui puga anar que no s'ho perda.
Per anar fent boca:
divendres, 9 d’abril del 2010
MELPOMENH

Una dolça cantarella interromp l’àpat de migdia. Et divise en un racó de la gèlida estança, sumptuosament vestida i calçada amb coturns. Al front, una diadema d’or evidencia l’imperi del teu poder. Entre les folgades mànigues intentes dissimular, sense sort, un punyal, i és que la sang de la fulla llueix com el carboncle. Tanmateix, encimbelles plena d’orgull una màscara de trets pèrfids, com l’estendard d’un exèrcit victoriós.
No veig ni sent els teus passos, però l’aire et sosté i t’apropa a mi. El teu rostre revela una actitud severa i patètica... Oh! Celestial dama d’arrogant mirada, potser la melodia del teu cant anuncia la tragèdia?
La cullera llenega dels meus dits tremolosos. El repic del metall contra els taulells esglaia alguns companys d’hores mortes. Puc intuir la proximitat d’un enèsim atac. Dos, tres... potser més minuts d’interminables convulsions.
Es desencadena la batalla final on et saps triomfadora. Nade en els abismes del Terror mentre t’implore Pietat! Únicament el control de les meves pupil·les... Dos llàgrimes s’aboquen al finestral de l’esguard... Captives de la fatídica aquarel·la, es neguen a morir i ni tan sols naixen... Sofriment i lluita queden reflectits, ja per sempre, a les meves faccions.