diumenge, 10 de juny del 2012

Les mans de la deixebla, d'Anna Moner al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi



Divendres passat, 8 de juny, es presentava al Centre Ovidi Montllor d’Alcoi la novel·la Les mans de la deixebla, Premi Enric Valor de Narrativa 2010, de l’escriptora de Vila-real Anna Moner.
L’acte estigué presentat per Vicent Luna, mestre i membre de la Junta Directiva del Centre Ovidi Montllor i per Majo Pallarés, dinamitzadora cultural de l’Ajuntament d’Alcoi. El primer ens confessà que l’obra de Moner l’havia captivat des del principi i li vaticinà a l’autora molts èxits. Un dels aspectes que destacà d’aquest llibre van ser les descripcions sinestèsiques que s’inclouen i ho il·lustrà extraient un fragment per a cadascun dels cinc sentits. Majo Pallarés, per la seva part definí Les mans de la deixebla com un thriller amb notes gòtiques, una vertadera alquímia creativa. No pogué estar-se’n d’evocar tres clàssics de la literatura després de llegir la novel·la de Moner: Frankestein, de Mary Shelley; Lolita, de Vladimir Nabokov; i El perfum, de Patrick Süskind. També explicà de quina manera aquesta història et segresta l’ànima i escollí dos adjectius per definir-la: rica i valenta. Dos paraules que tornava a utilitzar per descriure l’autora a l’hora de mamprendre aquest projecte. Sí, perquè és rica en descripcions, en el domini del ritme, en coneixements de tot tipus (anatomia, cirurgia, botànica...), en sentències (i destacava alguna com “on hi ha sang, hi ha vida”), en erotisme, principalment en l’eròtica del poder de la saviesa...
Anna Moner parlà poc del contingut de l’obra perquè no volia desvetllar massa coses, però sí que ens oferí, amb extraordinàries explicacions i un bon grapat de fotografies i gravats, un recorregut per la història de l’anatomia. I ens confessà que fou a partir de l’art –a més d’escriptora és artista i llicenciada en Història de l’Art– com va arribar a apassionar-se pels experiments practicats durant el segle XVIII relacionades amb l’estudi del cos humà. Crec, sincerament, que amb aquesta presentació ens encomanà a tots els assistents la seva passió i ens féu venir moltes ganes de llegir la seva novel·la.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...