dissabte, 22 d’octubre del 2011

SOPAR 25 ANYS DE LA FOREST D'ARANA



Anit fou un dia històric per a la poesia del País Valencià dels últims temps. Una trentena de persones es reunien en un sopar a La Societat Coral el Micalet de València per celebrar els 25 anys de les tertúlies de La Forest d’Arana. És cert que jo no hi vaig participar d’aquestes tertúlies –ja m’haguera agradat, ja– però tinc la sort de conèixer-ne molts, dels que sí que hi foren; de fet compartesc la vida amb un d’ells.

Potser us pregunteu què és això de La Forest d’Arana? Francesc Mompó explica: «foren unes tertúlies que estigueren reunint des de 1986 fins a 1996 de manera ininterrompuda la major part del bo i millor de la poesia catalana al País Valencià. Tots els dimarts, coincidint més o menys amb la durada del curs acadèmic, es reunien a l’hora de bruixes –les dotze de la nit– al voltant duna copa, d’una rosa i d’una pluja d’amor per la poesia per escoltar un poeta que ens fera partícips de la seva creació. Després s’hi establia una tertúlia on tothom podia dir la seva sobre el recital en concret i la creació poètica en general. Començà al pub Arana, després al mític café Lisboa del carrer de Cavallers, després al café del Mercat, en acabant al Gestalguinos i per acabar al nou Lisboa de la plaça del doctor Collado, darrere la Llotja».

La setmana vinent el setmanari el Temps en trau un reportatge; i també podeu trobar més informació en la pàgina que ha obert La Forest d’Arana on s’està recopilant fotografies i informació de la que fou probablement la tertúlia poètica més important dels Països Catalans. I les dades així ho corroboren: 10 anys ininterromputs de presentacions poètiques, més de tres-centes nits de poesia en català al bell mig del cor de València, vora una cinquantena de poemaris, l’establiment i lliurament de set edicions del Premi de Poesia La Forest d’Arana, tretze números d’una revista de literatura, llibres d’homenatges a Estellés, Joan Brossa, Joan Valls i Jordà, un parell de llibres d’estudi d’autors; i tota l’estima del món per la poesia feren la saó necessària perquè molts dels qui hi començaren acabaren donant fruits ben saborosos.

Doncs bé, aquesta tardor fa 25 anys que nasqué La Forest d’Arana i amb el sopar d’anit celebràrem aquesta efemèride. L’acte l’obriren els que foren l’ànima de La Forest d’Arana: Manel J. Romero, Francesc Collado i Pere Bessó, que feren un recorregut per la història d’aquestes tertúlies literàries. En acabant tingué lloc el sopar, com era d’esperar, ple d’anècdotes i records. Finalment, tinguérem un recital de poemes, inèdits la majoria, i algunes paraules d’agraïment dels qui en algun moment formaren part de La Forest: Francesc Mompó, Manel Alonso, Isabel Robles, Jaume Pérez Montaner, Ramon Guillem, Lluís Roda, Begonya Mezquita, Montse Anfruns i Pere Bessó. Josep Enric Grau, a més, ens regalà una de les seves poegrafies dramatitzant en clau d’humor DaDa una història dels Bòrgia Papes. Després, i com solia ocórrer en aquelles tertúlies, uns quants anàrem al café Lisboa per fer-nos la penúltima.

En l’àlbum de fotos podreu reconéixer moltes figures de primeríssima línia en el panorama actual de les lletres catalanes al sud de l’Ebre.

1 comentari:

Elfreelang ha dit...

Doncs enhorabona per la celebració dels 25 anys i pel sopar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...