diumenge, 2 d’octubre del 2011

ESCRIPTORS AL TERRAT: JOSEP A. FLUIXÀ I JOAQUINA BARBA



Dijous 29 de setembre, s’obrien les portes de la sala del dalt de més amunt del Centre Octubre de Cultura Contemporània per acollir, un any més, el cicle d’Escriptors al Terrat. En aquesta ocasió els autors convidats eren Josep A. Fluixà (Alzira, 1959) i Joaquina Barba (Oliva, 1966).





Josep A. Fluixà és mestre, escriptor i crític literari. Com a poeta ha publicat Nàufrags sens illa (1987) i L'estel fugaç (1999). Tanmateix, és més conegut com a autor de narrativa infantil, gènere en el qual ha publicat, entre d'altres obres, Gratacelònia (1990), Viatge al país dels cocòlits (1992), Pere i el ratolí Pirulí (1994), El poble de Llepamelós (1995), El pirata naufragat (1998) o La reina Ataülfa (2001).
A banda, ha realitzat també treballs d'assessorament pedagògic i és director de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.


Joaquina Barba és mestra i escriptora. El gènere que més ha conreat és la literatura infantil i juvenil. Ha publicat Sònia i els maquis (2003), El braçalet de la princesa mora (2004), Aixa, la xiqueta del desert (2006), L'illa oblidada (2006), Cel obert (2010), SOS! Bullying. Per entendre l'assetjament escolar (2010) i Difícil decisió (2011).

Com sempre l'acte estigué presentat per Ramon Guillem, vicepresident al País Valencià de l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana), que ens féu uns cèntims de la trajectòria literària dels dos autors.


Josep A. Fluixà parlà breument de la seua trajectòria literària per centrar el parlament en la crítica sobre literatura infantil i juvenil, i la dicotomia editorial entre la qualitat d’allò que s’edita i la viabilitat de les vendes. Posà de manifest, a més, que calen estudis assagístics sobre la realitat actual d’aquests gèneres.

Joaquina Barba, per la seua banda, ens explicà el primer flirteig que tingué amb la literatura i els motius d’haver escollit l’escriptura com a forma de vida. Aprofità l’avinentesa per presentar-nos els darrers títols publicats: Cel obert (Ed. Tabarca), SOS! Bullying (Ed. Bullent) i Difícil decisió (Ed. Tabarca), dels quals ens regalà un tast. Finalment, afirmà que en tot allò que escriu hi ha un compromís entre literatura i valors educatius.

En acabant, s’encetà entre públic i els dos autors un dels debats més participatius dels últims temps d’Escriptors al terrat. Cal dir que entre el públic hi havia una gran quantitat d’escriptors i gent vinculada a l’educació.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...