diumenge, 22 de maig del 2011

VÍCTOR PÀMIES A CA REVOLTA DE VALÈNCIA


Ahir, 21 de maig, tenia lloc a Ca Revolta la presentació del llibre Amb cara i ulls del lingüista especialitzat en paremiologia Víctor Pàmies, un diccionari on arreplega més de 700 dites i refranys sobre l’ull. L’acte estava organitzat pel grup de professors de català al País Valencià 1entretants i s’encabia en una trobada de debat lingüístic i blogaire que portava com a títol: PAREMIOLOGIA CATALANA I INTERNET.
 
L’acte era conduït per Laura Santacruz i seguit en directe pel twitter. Pàmies ens explicava amb detall el funcionament del micromecenatge amb què finançà el llibre a través del portal Verkami.com.


Tot seguit, Josep Miquel Climent ens parlava de la importància que tenia per a l’escriptor Enric Valor d’escriure correctament en valencià fent-nos una passejada per la vida i obra de l’autor.


Després Francesc Gascó ens feia uns cèntims sobre modismes i frases fetes de Beneixama al voltant del cos humà (cara, cul, mans i peus) tot lligant ingeniosament un text on les recollia amb una linealitat coherent. Acabava llegint-nos una rondalla d’aquest poble de la comarca de l’Alcoià que la seua tieta li havia explicat.

De bell nou V. Pàmies prenia la paraula per parlar-nos de l’estudi fet a través de la xarxa del Top Ten de refranys catalans en general i de la lista dels valencians en particular.


A continuació era el torn d’Alícia Martí i d’Antoni Torreño perquè ens explicaren l’experiència d’intercanvi escolar amb centres de la Franja d’Aragó, de ses Illes i del Principat, i com no del País Valencià amb l’objectiu d’explorar la poesia oral en diverses modalitats de cant populars: de batre, follies, jotes...


Per acabar era el torn de Francesc Mompó que exposava el tema La iseta, un exemple de revolta a la xarxa, on ens feia cinc cèntims sobre la columna setmanal al periòdic digital L’informatiu on ha col·laborat al llarg d’un any i, com no, ens llegia una ben oportuna per al dia de refleció: De ponent, ni vent ni gent.


Tot l’acte estaca complementat amb actuacions del grup de teatre de la Universitat Lliure de Benimaclet i adobat amb suports informàtics, com no podia ser d’altra manera generant-se per aquest grup de professors que tant d’ús li estan donant en el seu quefer diari.

En acabant, als mateixos locals de Ca Revolta es feia un sopar on acabàrem d’intercanviar impressions sobre temàtiques comunes: ensenyament del català, llengua i cultura pròpies... Com que la faena ens reclamava, no vam poder allargassar massa la vetlada amb ells; però sí que vam poder desvirtualitzar l’amic Víctor Pàmies a qui fa anys que coneixem en la dimensió de les ones. Tot un honor.

2 comentaris:

Pilar ha dit...

A mi també m'ha ajudat a reflexionar el llibre. Somric.

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Mercè, per a mi va ser una alegria saber que veníeu Francesc i tu a Ca Revolta.

Després de tants anys d'oblit dels meus veïns, volia esmenar aquest oblit d'un borró. I és clar: im-pos-si-ble!

Ja sé que hauré de tornar. Mentrestant, faré perviure el record d'aquest cap de setmana inoblidable.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...