divendres, 13 d’agost del 2010

Novel·les juvenils per al nou curs: El causant, de Pep Castellano


Argument

El causant (Ed. Perifèric) és una història plena de misteri, d’incògnites sense resoldre i d’enigmes que cal desxifrar. Marta, una jove bidell d’institut, intentarà esclarir per què el seu avi Pere Tena, soldat republicà, fou condemnat a mort després de la Guerra per un crim que no havia comés. Darrere d’aquests fets es troba el seu amic Ernest Cucala –el causant– que, per alguna raó, l’acusà injustament, el parador del qual Marta també pretén descobrir.
Una trama que arranca des del present, i que a la vegada intercala episodis del passat per retratar-nos l’Espanya dels anys 30 i del 40; la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial. Una trama explicada per diferents veus narratives, on l’oralitat –recurs que domina amb mestria l’autor– es converteix en el vehicle amb què el lector viatjarà per anar coneixent tots els esdeveniments i donant solució a totes les incògnites.

Interés formatiu i temàtic

Pep Castellano narra una ficció en un temps real, el de l’Espanya de les dècades 30 i 40. La història estarà present al llarg de tota la novel·la: des de l’espanya republicana, fins a la Segona Guerra Mundial, sense oblidar, és clar, la Guerra Civil i les seves tràgiques conseqüències.
Tres generacions marcades per un fet funest: la condemna a mort d’una persona innocent. La necessitat de la memòria històrica és evident en la filla i, després en la néta, d’aquest soldat republicà mort injustament. Però també la justícia i la reivindicació d’uns drets humans que en algun moment de la història foren aixafats.
Una novel·la plena d’enigmes que caldrà desxifrar per resoldre totes les incògnites plantejades, on els símbols maçons també hi seran presents. Una novel·la divertida i trepidant, on el lector anirà descobrint els fets al mateix ritme que ho faran els personatges que l’habiten.
Tampoc no podem deixar de fer esment a l’ús de la llengua. L’autor desenvolupa la trama en la difícil primera persona i disfressa l’altíssim tremp literari d’aparent senzillesa. Per a aquest afer farà ús del llenguatge col·loquial, inclourà un munt de frases fetes i locucions, a més de girs i apel·lacions al destinatari. En definitiva, dota el text d’oralitat. D’aquesta manera el lector té l’estranya sensació d’escoltar allò que llig, d’escoltar una història plena d’intriga i d’incògnites. Família, amor, amistat i fidelitat seran altres dels valors que jaspien la novel·la de Castellano.

Primer capítol ací

1 comentari:

Elfreelang ha dit...

Prenem nota d'aquesta troballa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...