dijous, 6 de maig del 2010

INFORME SOBRE CIEGOS


No puc estar-me’n de fer una entrada sobre la novel·la Sobre héroes y tumbas d’Ernesto Sábato que vaig acabar de llegir fa uns dies. Però més concretament de la 3a part que la conforma -Informe sobre ciegos- que pot llegir-se de manera independent de la resta de l’obra.

El personatge Fernando Vidal Olmos, un ésser fosc, estrany i paranoic, redacta un Informe al voltant del complot demoníac regit la Secta Sagrada dels Cecs. Ell està obsessionat en la idea que els cecs –especialment els de naixement- que habiten en el món subterrani volen dominar la resta del món amb la creació de sospitoses societats.

Sábato, ens endinsa així en les profunditats de l’infern on viu aquest personatge, un infern fet d’al·lucinacions, malsons i imatges oníriques. Però aquest escrit va més enllà de la bogeria de la persona, ja que es despulla davant un lector -àvid de la bellesa de l’horror- dels seus temors més amagats en el moment anterior a una mort esperada.

Aquest relat s’enllaça amb la manera de fer dels anomenats “poetes maleïts”. De fet, Sábato cita en algun passatge alguns autors que aconeguiren penetrar el món prohibit, com Artaud, Lautréamont o Rimbaud. Personalment m’ha fet evocar Els cants de Maldoror, amb aquella bellesa poètica i diabòlica alhora.

5 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Una entrada interessant. No l'he llegit, però ja me'n fas venir ganes!

Minnie ha dit...

Carai a mi també m'ha semblat una bona opció de lectura!!
Si et passes pel meu bloc avui he fet un petit esment del teu,ja ho veuràs!!!

Bargalloneta ha dit...

estic amb la Carme, m'ha interessat després de llegir-te

Sento Beguer Miquel ha dit...

Fa molts anys (vora trenta) que em vaig llegir els llibres de Sábato i m'agradaren tant que encara els tinc en ment com si els haguera acabat de llegir fa no res, totalment recomanables i "El informe sobre ciegos" flipant

Mercè ha dit...

Carme, Bargalloneta, sempre hi ha molts llibres al rebost per llegir. Aquest era una de les lectures obligatòries en l'assignatura de literatura hispanoamericana, juntament amb obres de Borges, Rulfo, Garcia Márquez, Vallejo, Asturias i algunes més. Qui sap si l'haguera llegit d'una altra manera.

Minnie, moltes gràcies per triar aquest bloc com un dels que per a tu paguen la pena.

I Sento, moltes gràcies (ja saps perquè). Supose que hauràs vist l'entrada de la fira. Un beset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...