dissabte, 29 de maig del 2010

FRANCESC MOMPÓ I MARC GRANELL GUANYEN ELS PREMIS SAMARUC 2010

A la foto els guanyadors dels Premis Samaruc: Francesc Mompó i Marc Granell.

Els premis Samaruc naixen per omplir el buit de la literatura infantil i juvenil al País Valencià del premis de la crítica dels escriptors valencians. El desembre de 1992, els bibliotecaris Ramon Guillem i Xelo Carbonell llançaren aquesta proposta a l’Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV) que acceptaren de bon grat, com un impuls per fomentar la literatura en valencià, la seva lectura per part del jovent i els nostres escriptors i editors. Grans autors de la talla d’Enric Lluch, Carles Cano, Toni Cucarella, Ramon Guillem, Pep Castellano, Mercè Viana, Maria Jesús Bolta, Empar Lanuza, Enric Monforte, Pepa Guardiola, Francesc Gisbert, Llucià Vallés o Gemma Pasqual han estat guardonats amb aquest premi.

Ahir els Samaruc arribaven a la seva majoria d'edat, a la 18a edició. Durant un sopar de gala celebrat a l’Hotel Beatriz – rei don Jaime de València (gràcies al meu domini d’idiomes supose que es refereix a la reina Beatriu i el rei en Jaume) es donaven a conèixer el nom de les obres guanyadores (millors obres escrites per i en valencià publicades durant l'any 2009):

  • Literatura Infantil: La dansa dels versos (Ed. Diálogo), del poeta Marc Granell.
  • Literatura Juvenil: Camí d’amor (Ed. Perifèric), de l’escriptor Francesc Mompó.

A més dels premis literaris es lliuraren també el Premi d’Honor de l’Associació de Bibliotecaris Valencians a l’escriptor i periodista Fernando Delgado; i el Premi Bibliotecari de l’Any a Isabel Marquina, Directora de la Biblioteca Pública Municipal de Mislata.L'acte estigué presentat per Benja Domènech, director de l'Escola de Teatre de Silla. A més dels discursos d'agraïment dels quatre guanyadors, ompliren la sala Sorolla els parlaments de Teresa Llabata (bibliotecària de València), Francesc Rodrigo (President de l'ABV), Antoni Cabrera (poeta), Vicent Penya (poeta i escriptor, membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana) i Manel J. Romero (Vicepresident de l'Associació d'Editors al País Valencià. De tots ells m'agradaria destacar el to recriminatori contra els mandataris del País de Marc Granell i els versos de Francesc Mompó a la figura del bibliotecari, regalador de somnis (adjunte el moment).


En fi, un acte ple d'emotivitat i de la necessària dosi de reivindicació davant d'unes autoritats que obvien permanentment la cultura catalana al nostre País Valencià.
Enhorabona a tots els guardonats.

Algunes fotos de l'acte:

A la foto: Fernando Delgado, Francesc Mompó, Isabel Marquina i Marc Granell.

A la foto: Teresa Llabata, Frabcesc Rodrigom Isabel Marquina, Francesc Mompó, Fernando Delgado, Antoni Cabrera i Marc Granell.

A la foto: visió de la sala durant el parlament de Fernando Delgado.

A la foto: els organitzadors de l'esdeveniment

A la foto: Eusebi Morales, Francesc Mompó i Ramon Guillem.

A la foto: Isabel Robles, Manel J. Romero i Jaume Pérez Montaner.

A la foto: Ramon Guillem, Mercè Climent i Francesc Mompó.

A la foto: polítics, homenatjats i parlamentaristes.

A la foto: els bibliotecaris de Mislata

A la foto: els membres de l'Associació de Bibliotecaris Valencians

N'han parlat: L'Informatiu, F. Mompó, Gàlim.

5 comentaris:

GURMET ha dit...

Molt bon reportage i el premi cap dubte ben merescut.

Unknown ha dit...

Enhorabona!

Sento, Sento, Sento és el Senyor ha dit...

Felicitats, ahir no pogué ser però ja ho cel·lebrarem com toca! (a que no coneixies les dots endivinatòries del Pare Vicent?)

Maria Jesús Bolta ha dit...

Enhorabona als guardonats però també i, sobretot, als bibliotecaris i bibliotecàries d'aquest país que aguanten com poden els menyspreus constants dels governants a la nostra cultura.

Sílvia Tarragó Castrillón ha dit...

Enhorabona!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...