dilluns, 12 de juliol del 2010

Cant de batre a La Fuliola

Coneixia l’expressió popular, encara molt viva, “qui no vulga pols que no vaja a l’era”, que més o menys significa que si no es volen problemes ni raons, el millor és no buscar-se’ls i allunyar-se de les ocasions de caure-hi.
L’origen d’aquesta frase és una de les feines derivades de la sembra. L’era servia per batre les meses i aquesta labor produïa una gran polseguera, per la qual cosa es recomanava a qui no tenia una feina concreta que no hi anés. Ara, però, és quan realment entenc el significat literal...
Diumenge 11 de juliol estiguérem a les Festes del Segar i del Batre a La Fuliola. Allà vam tenir l’oportunitat de rememorar uns i de veure per primera vegada altres les tasques per a segar i batre el blat: carregar el carro de garbes, estendre la batuda, tocar la batuda amb rodats i trills nugats als animals...
Sovint la calor i l'avorriment mentre es feia les tandes propiciava que el batedor cantés cançons i corrandes per fer-se passar la son, que solien ser de ritme lent i mandrós, sobretot a la migdiada. Aquesta és la raó que ens combregava a aquest poble de Lleida. El cantant Pep Gimeno Botifarra juntament amb els músics Emili Vera, Juanjo Blanco, Nèstor Mont, Pere Ròdenas i Paco Lucas, a les ordres del director de cinema Toni Canet (Las alas de la vida), volien gravar un videoclip del Cant de batre del seu segon disc Te’n cantaré més de mil. I quin escenari més adequat que l’era? Dissabte isquérem de l'Olleria una expedició formada per Natzari, Pep Abinyana, Jordi Albinyana, Elisa (actriu protagonista del vídeo), Paco Mompó i jo per presenciar-ho i també per fer les fotos i els vídeos del make in off. Tot plegat fou un diumenge molt interessant i divertit, ple de música, de cultura popular, d'amics, de calor, molta calor perquè queia tot el sol del món en aquell indret de Catalunya i, de pols i de palla que ens acompanyaren fins a la nit que arribàrem a València i poguérem prendre una dutxa.
Ara queda pendent la gravació del vídeo del cantant Miquel Gil, també sota la direcció de Toni Canet. Si podem també hi estarem.

3 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Vindrem a buscar els cants de batre, quan ens els posis. M'ha agradat que compartíssiu el diumenge amb nosaltres. Sembla un diumenge realment genial!

Albanta ha dit...

Preciosa experiència!!
On podem veure els videos??

Des del Sud

Garbí24 ha dit...

Sort d'aquestes trobades si no el art del batre en pocs anys seria totalment desconegut

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...