dimarts, 8 d’octubre del 2013

Trobada d'escriptors a Alcoi i Ruta Literària per la ciutat



Diumenge passat una quarantena de professionals del món de les lletres es van donar cita a Alcoi, en la “Trobada d’Escriptors”. No la primera, perquè ja hi ha antecedents d’altres encontres en la subespècie “poetes” com indicà Manel Rodríguez-Castelló. L’acte va estar convocat per la Coordinadora pel Valencià i per l’Associació d’Escriptors, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, la Universitat d’Alacant, els Amics de Joan Valls i el Centre Ovidi Montllor.

Durant més d’una hora parlàrem entre “col·legues” -com deia Gemma Pasqual- de la situació del col·lectiu i de la possibilitat de crear un grup d’autors de les nostres comarques, aixoplugats per l’AELC. A la convocatòria de Silvestre Vilaplana, Manel Rodríguez i Francesc Gisbert, vamrespondre autors locals com Francesc Bernácer, Jordi Botella, Màrius Ivorra, Pep Jordà, Maria Martínez, Xaro Navarro, Francesc Pou, Joanfra Rozalén, Pep Sou, Vicent Valls, Jordi Raül Verdú, Ester Vizcarra i una servidora. També, representants del món universitari com ara Ximo Gadea, per la Universitat de València, i Enric Balaguer i Ximo Espinós, per la Universitat d’Alacant. A més hi acudiren escriptors d’altres comarques, com ara Ivan Carbonell, Joan Jordà, Lliris Picó, Francesc Jover o Gemma Pasqual, aquesta última, en representació de l’Associació d’Escriptors i, fins i tot, Jordi Sebastià, autor i alcalde de Burjassot. També van participar els regidors Jordi Tormo, Francesc Blay i Anna Raquel Serrano.


En acabant la trobada, els tocats de ploma ens barrejàrem amb el públic interessant per dur a terme una ruta literària pel centre d’Alcoi. La primera parada fou al Carrer Sant Francesc, escenari de tants fets on pràcticament es podria haver explicat tot sobre els personatges que volíem tractar. Però aquest punt estava reservat perquè el poeta alcoià Manel Rodríguez-Castelló ens parlara de Joan Valls (Alcoi, 1917-1989), figura de vegades oblidada, i ens recitara uns versos que l’hi va dedicar, amb la seua veu que més que parlar, acarona. 




Al jardí del Panterre, el professor Francesc Bernàcer ens parlà de Juan Gil-Albert (Alcoi, 1904-1994), poeta i assagista, i ens regalà un fragment de l’obra Crònica general. 



En la plaça Ferrándiz i Carbonell, ubicació d’antigues fàbriques tèxtils, la periodista Esther Vizcarra ens parlà de la novel·la Júlia i de la seua autora, Isabel Clara Simó (Alcoi, 1943).


La Plaça de Dins va ser on jo havia de parlar del poeta escollit: Joan Antoni Climent “Fullana” (Alcoi, 1957-2005), mon pare. L’escriptor Jordi Botella, amic seu i ara també meu, m’ajudà en la tasca descobrint-me el pare adolescent que no coneixia. Aprofitàrem per parlar del llibre Archipiélago que es reeditarà pròximament en versió bilingüe, i del que jo vaig llegir els primers tres poemes. 



Per desfer el nus en algunes goles, l’escriptors Jordi Raül Verdú protagonitzà un dels moments més divertits, contant les anècdotes sobre el tio Caram amb la gràcia que el caracteritzen.




La ruta literària finalitzà amb el record que el poeta murer Joan Jordà féu de l’Ovidi Montllor (Alcoi, 1942-1995), amb tres anècdotes molt personals. Estava programat que es fera al passeig que porta el seu nom, amb la seva silueta de ferro aixoplugant-nos, però el temps i la pluja ens queien al damunt.



El matí donava la mà a la vesprada amb un dinar ben agermanat i literari a l'Hostal Savoy. Encara quedaven emocions per a la vesprada, com ara la inauguració de la plaça Vicent Andrés Estellés i l'homenatge al poeta de Burjassot. (Però açò ja serà en una altra entrada).



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...