dimarts, 15 d’octubre del 2013

ALCOI AMB VICENT ANDRÉS ESTELLÉS



Ja són un grapat de municipis els que tenen un carrer amb el nom de Vicent Andrés Estellés: Alaquàs, Albal, l’Alcúdia, l’Alcúdia de Crespins, Bellreguard, Benimodo, Benissa, Blanes, Borriana, Burjassot, la Cala de Finestrat, Carcaixent, Carlet, Catarroja, Cocentaina, Dénia, Elx, Estivella, Manuel, Meliana, Montserrat, Muro, Novelda, Ondara, Oliva, Onda, Ontinyent, Oriola, Picanya, els Poblets, Puçol, el Puig de Santa Maria, Reus, Rocafort, Sedaví, Sagram Sagunt, Sant Joan, Tarragona, Torrent, Torís, la Vall d’Uixó, Vilanova de Castelló, Vilanova i la Geltrú, Villena, Xàbia... 

I uns altres tants amb el nom del poeta a escoles, institus, auditoris, jardins o estacions.

Des del passat 6 d’octubre, Alcoi té una plaça amb el nom del poeta. Una plaça que s’aboca al llit del riu Molinar i al Barranc del Cint. Una plaça que uneix el centre de la ciutat amb el barri del Viaducte, on s’inaugurà fa uns mesos el Passeig Ovidi Montllor. Ara, un pont separa la Plaça Vicent Andrés Estellés del passeig Ovidi Montllor. Ara, un pont uneix per sempre els dos amics: Estellés i Ovidi.


Alcoi se sumava així als actes dedicats a la figura de Vicent Andrés Estellés per commemorar el seu any. Fou aquest un emotiu homenatge que començava a les sis de la vesprada i reunia un bon grapat d’escriptors (el mateix dia hi havia una trobada d’escriptors de les comarques de l’Alcoià i el Comtat), periodistes, polítics, gent de la cultura, amants de la poesia i familiars del poeta homenatjat. 

Jordi Tormo, regidor de polítiques lingüístiques fou l’encarregat de donar la benvinguda i presentar l’acte. Música, versos, homenatges personals, parlaments, pintura... destil·laven Estellés per tot.


Pau Miquel Soler, veu del grup musical Arthur Caravan, ens oferí un petit tast del seu nou disc en solitari que inclou 12 poemes de Vicent Andrés Estellés del seu Mural del País Valencià musicats.


Gemma Pascual, escriptora i vicepresidenta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ens regalà un preciós i precís collage literari amb versos del poeta de Burjassot.


Manel Rodríguez-Castelló, poeta alcoià i esplèndid rapsoda, llegí un poema propi dedicat al poeta de Burjassot, El fill del forner.


La secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, ens convidà a passejar-nos vers a vers, pètal a pètal, per l’emblemàtic poema La rosa de paper.


L’escriptora alcoiana Mercè Climent escollí per a l’ocasió el poema Testament Mural, aprofitant que el seu nom, el del poeta, quedaria escrit en la paret, amb una voluntat de viure, de perviure.


Vicent Luna, com a representant de la junta directiva del Centre Cultural Ovidi Montllor i Susanna Francés, llegiren a dues veus i un cor l’homenatge imaginari L’Alcoi que s’estimava Estellés.


Tot seguit Carmina Estellés, filla del poeta, descobria emocionada la placa amb el nom de Vicent Andrés Estellés, i rebia de les mans del pintor Antoni Miró un quadre que pintà anys enrere amb la imatge d’Estellés


Intervinguérem també l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, qui ha treballat de valent perquè el seu ajuntament aculla el llegat del poeta, i el d’Alcoi, Antoni Francés, que feia el discurs de cloenda. 

L’acte finalitzà amb el descobriment del panell Espai Estellés, creat per Vicent Luna, Susanna Francés i Sílvia Faus, que recull alguns dels versos que el poeta va dedicar a l’Alcoi que ell s’estimava.




I ara, l’homenatge continua, a casa, en privat, en silenci. Llegim els versos d’Estellés. Immortalitzem el poeta.  

Publicat en el Diari Gran
el 9 d'octubre de 2013
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...