dijous, 23 de setembre del 2010

Tenir la teulada de vidre


Avui he recordat una expressió que fa anys i paranys que no he escoltat: tenir la teulada de vidre. L’expressió significa bàsicament: tenir una persona els mateixos defectes que ella critica o voldria criticar en els altres

A casa, si havíem fet alguna cosa malament, i després ens burlàvem d’algun germà o criticàvem qualsevol cosa, mon pare ens llençava el punyal en forma d’advertència: Tu calla, que tens la teuladeta de vidre (ell ho deia en diminutiu). Era fulminant, durant unes hores o potser dies tu tenies la teuladeta de vidre.

Què significava això? Bàsicament que no podies dir ni fer res negatiu, perquè tu acabaves d’obrar malament. Quan eres el destinatari de l'expressió et senties malament i callaves avergonyit de tu mateix. El pare t'havia enxampat, et tornaves roig, et bullia la sang de ràbia... Tanmateix engolies el teu orgull ferit i t’entestaves a que eixa teulada imaginària es trencara d'una vegada.

8 comentaris:

Clidice ha dit...

tan de bo més veiessin (veiéssim? :P) les respectives teulades de vidre, el respecte camparia per la humanitat i potser, només potser, seríem una mica millors :)

Bargalloneta ha dit...

Aquesta dita podria fer-se extensiu avui dia!!!

Marta Contreras ha dit...

No l'havia sentida mai, aquesta expressió. M'agrada! (tot i no que me la diguessin, clar)

Carme Rosanas ha dit...

POTSER MOLTA GENT NECESSITARIA HAVER TINGUT UN PARE COM EL TEU QUE ELS ENSENYÉS QUÈ VOLIA DIR AIXÒ QUE NO ESTAVA GENS BÉ NI ERA CORRECTE.

Llàstima que tanta gent no ho hagi après!

Una expressió molt útil i bonica i en diminutiu encara més, com que éreu petits amb una teuladeta en teníeu prou. :)

Garbí24 ha dit...

per aquí fem servir l'expressió: sempre has de ser embrutat per una paella. Volen dir que t'enbruta un que està més brut que tu

Lluís Bosch ha dit...

És divertit veure com la taulada metafòrica ha sobreviscut a la desaparició de les teulades. La majoria vivim en pisos, però encara les recordem: tenir la teulada de vidre, o tirar-se pedres a la pròpia teulada, i tenir la pilota a la meva teulada.

Albanta ha dit...

Quanta saviesa implícita en la teuladeta de vidre!! Jo tampoc coneixia l'expressió i mira que sóc de la terra!!

Striper ha dit...

Avui felicitats!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...