dijous, 12 de novembre del 2009

Presentació "Dos amics de 20 anys": Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel.

Ahir, 11 de novembre, al Centre Octubre de València, i continuant amb les activitats de l'Espai Illes Balears, es presentava el llibre "Dos amics de 20 anys", que repassa la relació que mantingueren a la Ciutat Comtal Bartomeu Roselló-Pòrcel i Salvador Espriu entre 1930 i 1938. Un llibre en edició de luxe, exquisidament elaborat i, com el mateix autor manifesta, escrit amb fotografies. Obria l'acte Carles Cabrera, representant del Govern Balear, i el continuava el poeta valencià Jaume Pérez Muntaner, que centrava el seu discurs en l'amistat dels dos escriptors, Rosselló-Pòrcel i Espriu, però principalment en el concepte mateix de l'amistat, recordant Aristòtil amb la seva dita "No té cap amic qui té massa amics" o Josep Palacios amb aquesta altra: Oh! amics meus, la veritat és que no n'hi ha cap, d'amic".
Xavier Abraham, l'autor d'aquest meravellós llibre -que ja tinc a casa- i "traficant de versos", com el definia Jaume Pérez Montaner, seguia parlant de la relació d'aquests íntims amics que es conegueren als 17 anys; de l'amistat que mantingueren fins a la mort de Roselló-Pòrcel, del record permanent que s'instal·là en Espriu i de la manera que influí en la seva obra; de com aconseguí trobar fotografies, cartes i documents inèdits; anècdotes, viatges, converses... i així, a poc a poc, l'obra anava prenent forma i color.
I com no, hi havia temps per als versos: els d'Espriu dedicats al seu estimadíssim amic:

La barca del temps

Estimat Rosselló
si podies venir
amb la barca del temps
amb el vent de llevant
a l'Alguer.
I senties amb mi
com és viu i arrelat,
i tan clar,
aquest nostre parlar
català de l'Alguer.

Com et diu el teu nom
i somriu
la ciutat de l'Alguer,
allunyat amic meu
que ara ets
als xiprers,
a l'indret on comencen
a obrir el record
i el veler i el camí
que et va ser
sempre car,
el camí de la mar
de l'Alguer.

Si podies venir
amb la barca del temps
amb el vent de Llevant,
amb la barca del temps.

Com et diu el teu nom
i somriu la ciutat,
allunyat amic meu...

Allunyat amic meu
si podies venir
amb la barca del temps...

La vetllada finalitzava amb un deliciós àpat al mateix centre Octubre.
Ps. Avui mateix al Centre Ovidi Montllor d'Alcoi té lloc la presentació del llibre amb l'al·licient que hi haurà també l'exposició amb 36 panells amb tota la documentació i fotografies que donen forma al llibre.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...