dissabte, 4 de juny del 2011

PREMIS SAMARUC 2011


Els Premis Samaruc naixen per omplir el buit de la literatura infantil i juvenil al País Valencià del premis de la crítica dels escriptors valencians. El desembre de 1992, els bibliotecaris Ramon Guillem i Xelo Carbonell llançaren aquesta proposta a l’Associació de Bibliotecaris Valencians (ABV) que acceptaren de bon grat, com un impuls per fomentar la literatura en valencià, la seva lectura per part del jovent i els nostres escriptors i editors. Grans autors de la talla d’Enric Lluch, Carles Cano, Toni Cucarella, Ramon Guillem, Pep Castellano, Mercè Viana, Maria Jesús Bolta, Empar Lanuza, Enric Monforte, Pepa Guardiola, Francesc Gisbert, Llucià Vallés, Gemma Pasqual, Francesc Mompó o Marc Granell han estat guardonats amb aquest premi.

Ahir els Samaruc arribaven a la seua XIX edició. Durant un sopar de gala celebrat a l’Hotel Beatriu – rei en Jaume de València es donaven a conèixer el nom de les obres guanyadores (millors obres escrites per i en valencià publicades durant l'any 2010). Aquest any els guardons han anat a parar a escriptores amb dues novel·les amb protagonistes femenines: Lula i les abelles (Ed. Bromera), de l’escriptora Mercè Viana i El quadern d’Àngela (Ed. Tàndem), de l’escriptora Raquel Ricart en les modalitats infantil i juvenil, respectivament. Així ho va acordar un jurat format per tres bibliotecàries (Luz Cocera, Lluïsa Palomares i Remedios Ribes); una escriptora (Mari Carmes Sáez) i una mestra (Asunción Clemente Folgado).

A més dels premis literaris es lliuraren també el Premi Bibliotecari d’Honor a l'Associació d’Editors del País València; i el Premi Bibliotecari de l’Any a l’Organització Mostra Professional de Contacontes “Contescoltes”.

L'acte estigué presentat per Ramon Guillem, bibliotecari de Catarroja i un dels creadors del premi. A la sala Sorolla se succeïren discursos d’agraïment, d’estímul per continuar treballant malgrat les circumstàncies cada vegada més precàries, de vindicació pel lloc de prestigi que també li correspon a la literatura infantil i juvenil, de repulsa a les noves mesures del govern de Camps... Parlaren el poeta Josep Enric Grau i la bibliotecària de Montserrat, Lluïsa Palomares, en representació de l’Organització Mostra Professional de Contacontes “Contescoltes”; Verònica Cantó i Jesús Figuerola, en nom de l’Associació d’Editors del País Valencià; les escriptores Mercè Viana i Raquel Ricart, com a guanyadores dels Premis Literaris Samaruc, Francesc Mompó, com a membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i Francesc Rodrigo, com a president de l'ABV, que donava per tancat l’acte.

Enhorabona a tots els guanyadors.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

m'alegre per la informaciò puntual i bonaxpresiò de l'activitat

Sandra D.Roig ha dit...

Merce perdona que no et deixi el coment al lloc adient!, he vist el video i penjat al papallones!
deu meu! he patit una elipsi dins el temps!tenies raò es brutal!
una abraçada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...