dijous, 25 de novembre del 2010

GUERRA I LITERATURA AMB TONI CUCARELLA I ANTONI VIVES


Des d’avui fins al 27 de novembre té lloc el Congrés sobre memòria històrica i repressió franquista, en la III Trobada d’Investigadors de la Comissió de la Veritat. Les conferències i xerrades tindran lloc a la Universitat Jaume I de Castelló i a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

Ahir de vesprada, però, a l’Octubre CCC tenia lloc la ponència precongressual Guerra i Literatura, amb Toni Cucarella i Antoni Vives com a convidats. Encara que en un principi la xerrada versaria sobre les seves novel·les: Heretaràs la terra (Ed. 3i4, 2006) i L’última paraula (Ed. Columna, 1998), de Cucarella; i El somni de Farringdon Road (Ed. La Magrana, 2010) de Vives, la veritat és que s’establí un interessantíssim debat dialèctic al voltant de la memòria històrica i la repressió franquista. La xerrada tingué una durada aproximada d’hora i mitja i els ponents explicaren entre d’altres temes: la relació entre història real i ficció, la guerra en l’àmbit de l’individu, les conseqüències nefastes en la nostra societat, la importància de la memòria històrica, el grau d’objectivitat o subjectivitat en una novel·la amb rerafons històric, la manera d’abordar una novel·la d'aquest gènere i la llengua emprada...
La conclusió i el punt comú d’ambdós novel·listes jo crec que rau en la importància de recuperar la memòria i entendre la veritat per poder avançar com a poble, un poble que quedà greument ferit, quasi agonitzant, per la repressió franquista.

2 comentaris:

montse ha dit...

Salut, i endavant per fer-se possible.

Clidice ha dit...

Sembla, però, que des de tots els àmbits, fins i tot els més esquerranosos, hi hagi un acord tàcit per silenciar el nostre passat. Ni que sigui tímid, és un intent ben lloable.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...