divendres, 28 de maig del 2010

ESCRIPTORS AL TERRAT: PEPA GUARDIOLA I FRANCESC MOMPÓ

Com ja vaig anunciar fa un parell de dies, ahir tocava Escriptors al terrat a l'edifici Octubre de València, amb Pepa Guardiola (Xàbia, Marina Alta) i Francesc Mompó (L'Olleria, La Vall d'Albaida). Malauradament aquesta és l'última edició d'aquest any 2009/10 i no tornaran fins després de l'estiu. Ja trobarem què fer els darrers dijous de cada mes.
Ramon Guillem, poeta i vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana al País Valencià, presentà els dos autors, parlant-nos un poc sobre la vida i la trajectòria de cadascun d'ells i, sobretot, sobre la seva obra literària: novel·les, premis importants, editorials on han publicat...
Ambdós escriptors ens parlaren de la seva manera particular d'entendre la literatura en general, sense distincions de gèneres ni subgèneres, i ens explicaren com s'ho fan per crear històries.
Francesc Mompó ens explicà alguns dels seus trets d'identitat en aquest afer de juntar lletres i bastir històries, com ara l'ús d'hipocorístics (Felo, Quim, Laia...), de somnis premonitoris, de la psicologia dels personatges o de la prosa "mompina" tan acurada que utilitza per engrandir les seves obres. Cada novel·la seva -comentà-naix d'un repte amb ell mateix o, fins i tot, com el cas de Camí d'amor, d'un repte amb una colla d'adolescents (No podries fer una novel·la només d'amor?)
Pepa Guardiola, per la seva banda, ens parlà dels seus orígens -la literatura oral- per arribar a ser la gran escriptora que és hui en dia, a pesar que ella afirma que té molt de respecte als companys de professió i que aquest concepte tardà temps en agafar-lo com a propi. A la pregunta ets escriptora? ella responia jo escric... La novel·la històrica, ens confesà, és un dels subgèneres que més li atrauen, ja que ens explica els nostres orígens i ens refresca la nostra memòria que de vegades sembla adormida. La referència a les noves tecnologies també anava inserida en el seu discurs, com un element més de la literatura i no com un enemic dels llibres ni dels autors.
En la segona part de la "conferència" poguérem assaborir un tast de la seva literatura. Així Francesc Mompó ens llegí fragments de les novel·les Els ulls del llac, Uendos, Camí d'amor i Amable; i Pepa Guardiola ens contà un conte d'arnes inclòs en el seu llibre La medalla de les formigues i altres històries menudes i unes pàgines del llibre El desordre de les dames.
Ací deixe un vídeo de Francesc Mompó llegint un fragment de la novel·la Uendos (a la seva zona així anomenen als donyets). Si voleu escoltar l'idioma que ha inventat per a ells no us ho perdeu:
Per al comiat triàrem el restaurant La Papardella, com ja ve sent costum. Un bon soparet, acompanyat de vi de Sardenya i de bones converses posaven punt i final a la nit i al cicle Escriptors al terrat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...