divendres, 11 de desembre del 2009

Les ales del sol, de Jordi Sierra i Fabra

Jo no em vaig llegir El noi amb el pijama de ratlles, un dels best sellers de fa un parell d’anys, però sí que he llegit Les ales del sol (Ed. Perifèric), de Jordi Sierra i Fabra. També hem fa vergonya admetre-ho, però aquesta és la primera obra que llig d'aquest autor tan prolífic (més de 300 obres publicades i dues dotzenes de premis).

Aquesta novel·la és una joieta, tant per la història que conta, com per la manera de fer-ho. L’argument es pot resumir molt senzillament: un dia al camp de concentració de Shek Kong (Hong Kong), concretament el que fa 972 per al protagonista.
Les ales del sol és una història realista, emmar­cada en el context de la guerra de Vietnam, on serem testimonis de la tràgica situació dels refugiats: la pèrdua de llibertat, la por a no eixir mai del camp, les malalties i la mort que sempre estan a l’aguait; la desil·lusió, el pessimisme i la desesperança per un futur que sembla no arribar mai...

Però aquesta història és especial, la realitat que es viu en aquest lloc tan inhòspit és contada per un nen de 12 anys capaç d’emocionar-se amb les aspes d’un ventilador o somniar amb les possibilitats d’un clip; un nen que converteix una taca del sostre en un gran amic; un nen que gaudeix aprenent noves paraules a l’escola; un nen ple d’il·lusió i d’optimisme que somnia un futur sense filams...

Una narració farcida d’innocència, de tendresa i en alguns moments d’exquisida ironia, malgrat la tristesa que assola el camp i les persones que hi habiten; malgrat tota la negror, les malalties i la mort; malgrat l' "esclavitud” entre filams; malgrat els somnis que ja no se somnien.
D’aquesta novel·la cal destacar també la brillant des­cripció de sensacions i de sentiments que hi fa l’autor, així com el to de la seua prosa, carregada de simbolisme i molt propera a la poesia en alguns moments.

El regust que ens queda després de llegir –assaborir– la història de Yu, és la importància de la lleialtat, la valoració de la capacitat de gaudir i somriure davant de les adversitats i la crítica social davant dels conflictes polítics.
Un cant a la llibertat per als més de 20 milions de refugiats que hi ha al món.

Si voleu llegir les primeres pàgines feu clic ací.
Per descarregar les propostes didàctiques, elaborades per una servidora, premeu aquest enllaç.

2 comentaris:

Pam i mig ha dit...

I aquesta novel·la per a quins cursos seria adient senyoreta elaboradora de guia didàctica? És que m'agrada la temàtica...

Anònim ha dit...

Manolo Nohales

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...